Existeixen llegendes sobre certs aliments sense cap fonament científic, ens alimentem d’ells des que naixem i rebem informació a través de molts mitjans que ens informen sobre quins aliments ens convé o quins ens perjudiquen, quina dieta és més efectiva, …. Tots aquests mites poden influir en el nostre comportament alimentari i, com a conseqüència d’això, afectar la nostra salut.
Alguns mites alimentaris molt estesos son:
“El consum de sucs ‘detox’ substitueix a un àpat”
Lluny dels efectes depuratius associats als sucs i dietes ‘detox’, la moda de les dietes basades en la ingesta de sucs concentrats de diverses fruites i hortalisses, “no només s’allunyen dels patrons d’una dieta equilibrada, sinó que fins i tot pot generar efectes adversos per al nostre organisme “.
Ingerir aquest tipus de sucs és una cosa positiva, però no pot ser mai substitut de la resta d’aliments de la nostra dieta. “Prendre’ns un suc d’espinacs, pera i llima, per exemple, no pot exercir al 100% de substitut d’una ingesta, ja que necessitem altres nutrients que les fruites o les esmentades verdures no ens els poden proporcionar. Els sucs de fruites o verdures és una cosa molt positiva per consumir, però no podem deixar de banda la resta d’aliments de la dieta i alimentar-nos només i exclusivament de sucs “.
“El pa engreixa”
El pa és un aliment del grup dels farinacis (cereals, pasta, arròs, …) i és ric en sucres complexos, sent el nutrient que necessitem en major proporció. El pa ha de formar part de la nostra alimentació diària i el que fa augmentar les calories és, moltes vegades, és el seu acompanyament (salsa, mantega, embotit, …).
“Els aliments frescos són més nutritius que els congelats”
El fred de la nevera o al congelador manté les qualitats dels aliments sense alteració, de manera que un peix o una carn congelada no et va a aportar menys nutrients que si els mengessis frescos.
“Els productes integrals aprimen”
Els cereals integrals es diferencien dels refinats en què tenen un major contingut de fibra, però el seu contingut energètic és el mateix. És a dir, contenen les mateixes calories. La fibra posseeix un poder saciant i pot ajudar en el control del pes perquè evita menjar més quantitat d’altres aliments i regula el trànsit intestinal.
“Els suplements vitamínics són necessaris per a cobrir les necessitats nutricionals”
Les vitamines i minerals són micronutrients, el que significa que el nostre cos els necesita en menor quantitat que els sucres, els greixos o les proteïnes, i si seguim una alimentació variada i equilibrada anem a cobrir els requeriments diaris. Hi ha la falsa creença que hi ha èpoques de l’any en què prendre suplements vitamínics reforça les defenses, encara que si no hi ha deficiències reals, administrar aquests suplements pot tenir conseqüències negatives per a la salut, incloent l’aparició de noves malalties. Així, només es recomana el seu consum sota prescripció mèdica.
“Beure aigua durant el menjar engreixa”
L’aigua és un aliment que no aporta calories, per tant no engreixa, ja es prengui abans, durant o després de l’àpat. És necessària per viure ja que hidrata el nostre cos, transporta certs nutrients i és el mitjà on es realitzen les reaccions químiques del nostre metabolisme diari.
La fruita de postres, engreixa
La fruita aporta les mateixes calories independentment del moment en què es ingereixi. El que passa és que si es consumeix abans del menjar principal, la seva aportació de fibra ajuda a augmentar la sensació de sacietat.
També s’ha vist que consumida abans dels àpats, prepara l’estómac per la digestió.
“Els productes light són més sans i ajuden a aprimar”
Un altre mite molt estès en l’actualitat són els productes light. El terme light s’utilitza per referir-se a un producte quan hi ha el producte no light o de referència (per exemple, formatge en porcions i formatge en porcions light) i han reduït o eliminat com a mínim un 30% de les calories totals. Això vol dir que el producte light aporta menys calories que el de referència però segueix tenint calories. Si s’abusa d’aquests productes es pot desequilibrar la ingesta energètica i consumir més energia de la que gastem i, per tant, fer- nos engreixar.
“No esmorzar aprima”
Hi ha persones que pensen que evitar l’esmorzar els ajudarà a no incrementar el seu pes, però la realitat és completament oposada. Està demostrat que les persones que opten per saltar-se l’esmorzar tenen més fam a les següents hores del dia, el que els porta a realizar pitjors eleccions alimentàries la resta dels àpats. A més, el cos es defensa d’aquest dejuni activant enzims o mecanisme d’acumulació de greix com si hi hagués una alarma alimentària.