Dietes Miracle

dietas_milagro800x600

L’excés de pes és la principal causa de descontentament per al voltant del 70% de les persones que no se senten a gust amb elles mateixes. Amb l’objectiu d’aconseguir un pes saludable un alt percentatge de la població, especialment dones, han recorregut en alguna ocasió a les anomenades dietes miracle, aquestes es caracteritzen per oferir (sense base científica) una pèrdua de pes ràpida, suposadament efectiva i en la majoria dels casos, sense esforç.

T’explico com funcionen. L’organisme davant d’una restricció alimentària es defensarà gastant menys energia i emmagatzemant encara més greix, ¡per si els temps vénen difícils! Quan es reprèn l’alimentació normal (ja que aquestes dietes no perduren en el temps) el cos continua amb aquest sistema de “baix consum”, continua emmagatzemant energia i gastant menys per tant es tornarà a augmentar de pes.

El desequilibri en nutrients, la restricció de l’energia ingerida molt severa, desavantatges per a la salut com la pèrdua de massa muscular i el augment del risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis,…

A més, seguir aquest tipus de dietes pot comportar repercussions no només físiques, sinó també psicològiques, i fins i tot acabar desencadenant algun tipus de trastorn alimentari (anorèxia, bulímia …). Segons l’AEDN (Associació Espanyola de Dietistes Nutricionistes) el 95% de les persones que perden pes per una “dieta miracle” el tornen a recuperar, això es tracta de l’anomenat “Efecte rebot“. A més aquestes dietes en no ser personalitzades, és a dir, d’acord amb les necessitats i costums de cada persona, es tornen avorrides i difícils de seguir, a més del risc per a la salut que comporten.

Es poden classificar essencialment en 4 tipus: dietes riques en proteïnes (dieta de l’astronauta,  dieta Dukan); dietes riques en hidrats de carboni (dieta del pla F i dieta Prittikin); dietes riques en greix (dieta Atkins); i dietes dissociades (dieta Hollywood i dieta de Montignac).

Per aconseguir una pèrdua de pes a llarg termini, els especialistes recomanen fugir dels mètodes “miraculosos” i ràpids, i crear uns bons hàbits alimentaris, a més de practicar regularment exercici físic.

CLAUS PER QUE UNA DIETA SIGUI SALUDABLE I DEFINITIVA:

  • Ha de ser supervisada per un professional mèdic, especialitzat en nutrició
  • Ha de incloure tots els grups alimentaris perquè l’aportació nutricional sigui l’adequat i no es posi en risc la salut.
  • Ha de incloure una rutina d’exercici adaptada als gustos i hàbits de cada persona.