Alimentació Equilibrada

Es considera que una alimentació és equilibrada, quan conté quantitats suficients de calories i nutrients essencials per al creixement i desenvolupament òptim de l’organisme en cada etapa de la vida, així com per prevenir deficiències o excessos nutricionals. Per a això, ha d’aportar la quantitat necessària d’energia perquè l’organisme funcioni correctament i es pugui seguir la rutina diària sense problemes. No obstant això, les necessitats calòriques varien d’una persona a una altra, en funció de diferents aspectes com l’edat o l’activitat física.

La dieta diària ha de subministrar tots els nutrients energètics (hidrats de carboni, proteïnes i greixos) i no energètics (vitamines, minerals, aigua) en una proporció adequada. Les meves recomanacions sobre la manera en què s’han d’incloure els aliments en una dieta equilibrada es representen en la piràmide de l’alimentació, on s’expliquen les racions diàries de cada grup d’aliments que s’han d’ingerir.

Per evitar l’obesitat i altres problemes de salut relacionats (diabetis, hipertensió …) el percentatge de calories s’ha de distribuir de la següent manera:

  • Hidrats de carboni: 50-55%. La majoria d’ells han de procedir de cereals integrals, fruites, llegums i verdures.
  • Greixos: 30-35%. És especialment recomanable el consum d’oli d’oliva, pel seu contingut en àcids grassos mono insaturats (àcid oleic). També s’han d’ingerir àcids grassos omega-6 i omega-3, necessaris, entre altres coses, per al bon funcionament del cervell.
  • Proteïnes: 10-15%. Es recomana mantenir un equilibri entre les fonts alimentàries animals (carn, peix, ous) i vegetals (lleguminoses, cereals, fruita seca) de proteïnes.
No es cap esforç alimentar-te bé, només t’ho has de proposar.

Per venir a la meva consulta no necessàriament has de tenir un problema de salut, únicament has de voler millorar la teva alimentació, aprendre noves formes de cuinar, o senzillament voler adquirir uns bons hàbits alimentaris per a tu i per a la família.

Comments are closed.