Alimentació durant l’embaràs, lactància i menopausa

Al llarg de la vida, la dona va passant per diferents etapes i situacions fisiològiques que canvien els seus requeriments nutricionals i energètics.

La gestació és un període d’especial importància  nutricional, ja que la dona ha d’atendre les seves necessitats nutricionals, i les del fetus. És per això, que la dona embarassada necessita major quantitat de certs nutrients i energia que la no gestant.

Les mancances nutricionals abans de la gestació i durant la mateixa, podrien afectar tant a l’estat de salut de la mare com al del nen, fins i tot després del part. L’estat de salut i nutricional de la dona abans de la gestació, condiciona la seva pròpia fertilitat, el risc de patir un avortament o fins i tot que els fills pateixin alguna malformació. Per exemple la manca d’àcid fòlic abans de la concepció i durant les primeres setmanes de gestació, incrementa el risc de l’aparició d’espina bífida dels seus descendents.

El pes de la mare és un factor important a considerar abans de concebre. Si hi ha sobrepès el més indicat és fer una dieta per perdre pes abans de quedar-se embarassada. La dona hauria de començar el seu embaràs amb un pes correcte i estant ben nutrida.

Durant l’embaràs, una dona pateix nombrosos canvis hormonals que al costat d’unes necessitats nutricionals diferents, fan que l’alimentació tingui una gran importància durant aquesta etapa de la vida.

Si busques un embaràs, o ja estàs embarassada, et puc ajudar a adoptar uns hàbits alimentaris saludables, a portar un bon control de pes, sense oblidar l’aport de quantitats suficients de certs nutrients importantíssims per un bon desenvolupament del fetus.

Des d’un punt de vista nutricional, la lactància és una altra etapa especial per a la dona, ja que per produir llet materna els requeriments nutricionals han de ser superiors als de l’etapa de gestació.

La Lactància Materna és la forma més adequada i natural de proporcionar l’aport  nutricional, immunològic i emocional al nadó, ja que li aporta tots els nutrients i anticossos que el mantindran sa, sense oblidar que li permetrà crear un bonic i important  llaç afectiu amb la mare.

L’alimentació de la mare lactant és de gran importància, donada la influència que tindrà sobre la qualitat i quantitat de llet que es produeix. Una mare desnutrida produirà llet a costa de les seves pròpies reserves, el que li podria ocasionar un deteriorament físic i del seu estat de salut.

És important controlar el pes de la dona abans, durant l’embaràs i després del part, i seguir les recomanacions específiques perquè la lactància es dugui a terme amb èxit.

Si has decidit alletar al teu fill, et puc ajudar a cuidar la teva salut i alimentació i, paral·lelament, la del teu nadó.

Amb posterioritat, la dona es troba amb una altra situació fisiològica diferent anomenada menopausa, que marca l’inici de l’edat avançada, etapa en què tornen a variar les necessitats nutricionals.

La menopausa és un canvi fisiològic que es produeix de forma natural a la dona, generalment entre els 48 i 55 anys d’edat. A algunes dones se’ls presenta la menopausa amb menys de 40 anys, denominant menopausa precoç. La menopausa es produeix perquè, de manera gradual, va disminuint l’activitat hormonal dels ovaris i es produeix un descens d’ estrògens, de manera que desapareix la capacitat de reproducció i la menstruació.

En  la menopausa es recomana adaptar les recomanacions dietètiques a aquesta nova situació, per reduir efectes com la sudoració, fogots o l’augment de pes que, per motius hormonals, contribueixen a que el greix s’acumuli a l’abdomen, augmentant el risc cardiovascular.

Les recomanacions nutricionals en la menopausa impliquen uns requeriments de nutrients i energia ben diferents als de les altres etapes de la vida de la dona, ja que les necessitats energètiques es troben disminuïdes. La dieta ha de ser variada, equilibrada i adaptada a les necessitats de cada dona.

Comments are closed.