Alimentació preventiva

nutricion_preventiva 800x600

Fins al 70% de les malalties cròniques (diabetis, hipertensió..) estan relacionades amb l’alimentació i l’estil de vida.

Segons estudis realitzats, sembla haver un progressiu abandonament de la Dieta Mediterrània per part de la població, sobretot de les persones més joves. Només una proporció molt petita aconsegueix els consums recomanats de fruites, verdures, hortalisses, llet i derivats. Els llegums també són les grans oblidades. Per contra, mengem massa proteïna d’origen animal, és a dir, mengem massa carn i productes càrnics, com els embotits.

Un altre punt molt millorable seria disminuir la quantitat de sal que consumim. Cal recordar que molts dels aliments precuinats i processats contenen grans quantitats de sal.

Limitar el consum de carns i apostar per les proteïnes d’origen vegetal, limitar lactis i sucres refinats, i introduir algues, llavors i altres varietats de cereals, és la base sobre la qual se sustenta l’alimentació per evitar i tractar patologies cròniques, malalties reumàtiques i gastrointestinals.

En la prevenció de nombroses malalties, la nutrició pot convertir-se en la millor medicina.

És important tenir en compte que les propietats dels aliments, la seva quantitat de nutrients i calories no es corresponen a les taules amb què treballàvem fa anys. A això se li sumen tòxics que contenen alguns aliments, el que fa imprescindible la recerca de fonts alternatives. Per a això, cal incorporar altres productes que completin aquestes mancances i ens proveeixin de tots els elements que l’organisme necessita per funcionar.

La ingesta de fruites, verdures, llavors, fibra i una aportació moderada proteica ha estat la base de la nostra nutrició i, a més, s’ha demostrat en nombrosos estudis que és una arma imprescindible per a la prevenció i el tractament de multitud de malalties cròniques.

Els làctics són aliments difícils de digerir, especialment per les seves proteïnes, la caseïna, per aquest motiu cal limitar-los (a les vaques se’ls posen molts antibiòtics i hormones perquè produeixin més llet i això ens ho estem prenent).

Pel que fa a l’elecció del tipus de proteïna, serà de més o menys qualitat en funció de la composició d’aminoàcids que presenti. La millor opció per assegurar una bona aportació a la dieta, és consumir proteïnes tant d’origen animal com vegetal.

Pel que fa al sucre blanc, a l’organisme li costa metabolitzar-lo, produeix pics de glucèmia en sang i calories buides.

L’èxit d’una bona alimentació es troba en menjar de tot, sense necessitat de prescindir de cap aliment, però en les quantitats adequades. Si retirem alguns aliments haurem d’incorporar-ne altres perquè no hi hagi mancances nutricionals.

El patró alimentari sa i equilibrat amb el qual s’aconsegueix una bona qualitat de vida ajudant a la prevenció de malalties, és la dieta mediterrània.