És cert que una dieta equilibrada satisfà les necessitats nutricionals del nostre organisme, però cal detallar una mica més la nostra alimentació.
La majoria de les persones poden menjar una gran varietat d’aliments sense problemes però, en un percentatge de la població hi ha determinats aliments o components d’aliments que provoquen reaccions adverses i poden ser degut a una al·lèrgia alimentària o d’una intolerància alimentària.
Si pateixes:
- Sobrepès
- Migranyes
- Dermatitis
- Psoriasi
- Hipertensió
- Artritis
- Dolors articulars
- Trastorns gastrointestinals
- Ansietat
- Cansament
- Estrenyiment
És molt possible la presència d’alguna al·lèrgia o intolerància alimentaria, el desconeixement de la qual, pot donar lloc a un perjudici gradual de la nostra salut.
Què diferencia una al·lèrgia d’una intolerància?
- L’al·lèrgia alimentària és una resposta alterada del sistema immunitari d’una persona davant la ingestió, contacte o inhalació d’un aliment, d’un component del mateix o fins i tot, d’una traça d’un aliment com en alguns embotits que contenen traces o porcions de làctics – i la reacció es produeix de manera molt clara, definida i immediata.
- Mentre que la intolerància alimentària és una reacció adversa del propi metabolisme, sense participació del sistema immunològic, davant la ingestió d’un aliment o component del mateix que impedeixen la seva correcta assimilació. En aquest cas , el procés de rebuig es produeix de forma més discreta i prolongada en el temps, sent difícil relacionar l’aliment amb el problema.
La intolerància alimentària afecta cada persona de manera diferent: els aliments que afavoreixen una persona poden ser perjudicials per a una altra. Per això, cal analitzar cada cas mitjançant un estudi clínic personalitzat.
Els símptomes més freqüents :
- Digestius : dolors abdominals, diarrees , inflor , còlon irritable.
- Processos dermatològics : l’acne i l’èczema
- migranyes i marejos , molèsties respiratòries, fatiga crònica, ansietat i fins i tot artritis.
Amb el simple fet d’eliminar de la dieta l’aliment al qual es té la intolerància, ja milloren els símptomes. Es poden fer tests que detectin les reaccions adverses de l’organisme als diferents aliments. La funció del test és proporcionar informació per tal de personalitzar la dieta i obtenir el màxim resultat en el tractament.